BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ
ZORUNLU DERSLER
1. Yarıyıl
OTA113 Osmanlı Türkçesine Giriş I (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, öğrenciyi Osmanlı Türkçesi ile yazılmış kaynak metinleri yetkin bir şekilde okuyup anlayabilecek düzeye getirmektir. Bunun yanı sıra, Osmanlı dönemi terminolojisi ve kavramsal çerçevesini günümüz diline doğru ve tutarlı bir biçimde aktarabilme yetkinliğini kazandırmak da dersin temel hedefleri arasındadır.
Dersin İçeriği: Bu derste, Osmanlı döneminde kullanılan alfabe tanıtılarak Osmanlı Türkçesinin gramer özellikleri, cümle kuruluşları ile Osmanlı Türkçesinde kullanılan Arapça ve Farsça dil ve gramer konuları üzerinde durulmaktadır. Derste, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün birinci sınıflarına özgü olarak seçilen metinler okunmakta ve öğrenilen dilbilgisi kuralları metinler üzerinde uygulanmaktadır.
BBY101 Bilgi ve Belge Yönetimine Giriş (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Dersin amacı, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü'ne yeni başlayan öğrencilerin bu bilim dalıyla tanışmalarını, bilgi ve belge merkezlerini ve meslekleri ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmelerini, temel kavramları öğrenmelerini ve daha sonra alacakları dersler için bir altyapı oluşturmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği: Bilgi ve belge nedir, tanımı ve kapsamı, yazı öncesi dönemden bugüne kadarki süreç, bilgi ve belge yönetimi kavramları, türleri, bilgi kaynakları ve türleri, bilgi merkezlerinin türleri, tarihçesi ve yönetimi, yazı sistemleri, yayın ve basım tarihi, bilgi hizmetleri, bilgi erişim ilkeleri, bilgi merkezi-toplum ilişkisi, kütüphane dernekleri, dünyada ve Türkiye’de bilgibilim eğitimi, “meslek” olarak bilgi uzmanlığı.
BBY103 Arşivciliğe Giriş (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Arşivin tanımı ve içeriğinin öğretilmesi, arşiv-kamu ilişkisinin kavratılması, arşiv terimlerinin öğretilmesi, arşiv türleri ve arşivcilik yöntem ve tekniklerinin gerekliliği konusunun aydınlatılması, arşiv malzemesinin tür ve özelliklerinin öğretilmesi, arşiv yönetiminin temel aşamalarının öğretilmesi.
Dersin İçeriği: Arşiv kurumu ve arşivcilik mesleğinin temel özellikleri ve içerikleri, temel arşivcilik terimleri, arşiv ve arşivlik malzemenin tür ve özellikleri, arşiv ve arşivlik malzemenin tür ve özellikleri, arşiv türleri, arşiv ve arşivcilikte kullanılan yöntem ve tekniklere giriş (belge üretim kuralları), arşiv ve arşivcilikte kullanılan yöntem tekniklere giriş (tasnif sistemleri), arşiv ve arşivcilikte kullanılan yöntem ve tekniklere giriş (saklama ve depolama uygulamaları), arşiv ve arşivcilikte kullanılan yöntem ve tekniklere giriş (ayıklama-imha süreci), arşivciliğin ilgili olduğu bilim dalları ve uygulama alanları, arşiv mekanları, dünya arşivlerinden örnekler ve karşılaştırma çalışmaları.
BBY107 Bilgi Teknolojilerine Giriş (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Derste verilen bilginin öğrenciyi lisans eğitimi boyunca ve profesyonel hayatında desteklemesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Bu ders, güncel bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin temel bileşenlerinin anlatılmasını içerir.
BBY115 Bilgi Felsefesi (Kr:2 AKTS:2)
Dersin Amacı: Bilginin türlerini, elde edilme yöntemlerini, birbirleriyle ilişkilerini örnek olay, kişi ve eserler yardımıyla anlatmaktır.
Dersin İçeriği: Bilgi ve felsefe arasındaki ilişkiyi belirlenmek. Bilgi felsefesinin temel kavramlarını ve sorunlarını incelemek, bilgi felsefesinin diğer felsefe dallarıyla ilişkisini ve bu ilişkinin önemini araştırmak.
TURK101 Türk Dili I (Kr:2 AKTS:2)
Dersin Amacı: Dil hakkında gerekli ve yeterli bilgi sahibi olmak, Türk dilinin özellikle anlatım özelliklerini kavramak, düzgün konuşmayı ve doğru yazmayı uygulamalı olarak öğrenmek. Yazım kurallarını ve noktalama işaretlerini doğru kullanmak. Türkçe kelimelerin özelliklerin ve bu kelimelerdeki ses olaylarını kavramak.
Dersin İçeriği: Dilin tanımı, özellikleri, dil ve iletişim. Türk dilinin özellikleri, dünya dilleri arasındaki yeri. Türkçenin tarihî gelişimi. Başlangıçtan bugüne Türk dili ile yazılmış önemli eserler. Türkçeyi doğru kullanma. Anlam ve anlatım birimleri: kelime, cümle, paragraf. Sözlü ve yazılı anlatımın özellikleri
ENG101 English I (Kr:2 AKTS:3)
Dersin Amacı: Bu ders, öğrencilerin İngilizce dil becerilerini geliştirmek için gerekli araçlarla kendilerini donatmaları için tasarlanmıştır. Öğrencilerin konuşma, okuma, yazma ve dinlediğini anlama alanlarında İngilizce yeterliliklerini geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği: Ders, diğer ülkelerdeki Bilgi ve Belge Yönetimi literatürüne ilişkin okumalar, işitsel materyaller, videolar, vaka çalışmaları, raporlama ve disiplinin merkezinde yer alan temalara ilişkin rol yapma çalışmalarını içerecek şekilde yapılandırılmıştır.
TAR111 Dünya Tarihine Giriş I (Kr:2 AKTS:3)
Dersin Amacı: Dünya Tarihi ve yazarlığı konusunda genel bir tasavvur ve bakış açısı oluşturmak; dünya tarihi ile tarih yazarlığı arasındaki farkı keşfettirmek ve dünya tarihi yazarlığında farklı yönelimlerin esasları ve formları hakkında bilgi vererek, öğrencilerin geçmişi, bugünü ve geleceği anlaması konusunda geniş bir perspektiften bakabilmelerini sağlamak.
Dersin İçeriği: Dünya Tarihi kavramı; bunun tarih yazarlığı ile ilgisi; tarihi zaman ve mekan kavramları; dünya tarihi yazarlığının muhtelif formları: Siyaset merkezli, iktisat ve ticaret merkezli, medeniyet/ler merkezli, ilim ve fikir merkezli dünya tarihi yazarlıkları. Özellikle İbn Haldun’un dünya tarihi yazma perspektifi. Tarihi Dönemler ve dönemlendirme; 18. yüzyıl Batı Avrupa’sında dönemlendirme ve bunun 19. Yüzyılda değişmesi; Hegel ve Victor Cousin’in felsefi yaklaşımının, yeni dönemlendirmenin temellendirilmesi açısından değerlendirilmesi.
II. Yarıyıl
OTA114 Osmanlı Türkçesine Giriş II (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Bu ders, “Osmanlı Türkçesine Giriş I” adlı dersteki temel bilgilerin geliştirilmesi, basit metinler üzerinde okuma alıştırmasına ağırlık verilerek öğrencileri daha spesifik metinleri okuma ve tahlil etmeye hazırlamayı; buna bağlı olarak öğrencinin sözlük kullanımında yetkinleşmesi ve kelime dağarcığının artırılmasını amaçlar.
Dersin İçeriği: Bu derste, “Osmanlı Türkçesine Giriş I” adlı dersteki temel bilgilerin geliştirilmesi hedeflenerek matbu metinleri akıcı bir şekilde okuma yetkinliği kazanılmaktadır. Ayrıca ileri düzeydeki metinlerin daha rahat bir şekilde okunması ve anlaşılması için muhtelif metinler Arapça ve Farsça terkiplerin, terimlerin metin içinde kullanımı göz önünde bulundurularak tahlil edilmektedir.
BBY104 Bilgi Erişim Sistemleri (Kr:3 AKTS:4)
Dersin Amacı: Kütüphane ve bilgi bilim alanında bilgi erişim süreci ve bilgi erişim sistemlerinin kavramsal içeriği, bilginin üretimi, dolaşımı ve yayımı sürecinde bilgi erişim sistemleri ve türleri, bilgi erişim sistemlerinin bileşenleri, sorgulama formülasyonu, tarama motorları, kütüphane katalogları ve veri tabanlarının örnekler üzerinden sorgulama formülasyonunu oluşturma ve bilgi erişim süreci açısından karşılaştırılması ve değerlendirilmesi (kesin isabet/erişim isabeti) konularını ele almak, anlamak, tartışmak, analiz etmek, kavramak ve değerlendirmektir.
Dersin İçeriği: Dersin içeriğini bilgi erişim olgusu, bilgi erişim sistemleri, bilgi erişim süreci, kullanıcı grupları, sorgulama formülasyonu, bilgi erişim süreci ve/veya sistemlerini değerlendirme konuları oluşturmaktadır.
BBY112 Bilgi Kaynakları (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Bilgi ve belge yönetimi alanında kullanılan her tür bilgi kaynağının ve bu kaynaklardan kullanıcıları haberdar eden diğer kaynakların öğretilmesi.
Dersin İçeriği: Bilgi ve belge yönetimi alanında kullanılan bilgi kaynaklarının geçirdiği aşamalar ve bibliyografik denetimin dünyada ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi, bibliyografik künye oluşturma, bibliyografyalar ve elektronik bilgi kaynakları incelenecektir.
BBY116 Kitap ve Kütüphane Tarihi (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Yazı, kitap ve kütüphane tarihi çerçevesinde bilgi ve belge yönetimi alanına ilişkin tarihi bilgileri paylaşmak.
Dersin İçeriği: Yazı sanatı, kitap kültürü ve sanatları, tarih boyunca kitap üretimi, kitapçılık ve ilk çağlardan günümüze kütüphaneler.
BBY108 Bilgi Teknolojileri (Kr:2 AKTS:3)
Dersin Amacı: Bilgi teknolojileri kullanımını yaygınlaştırmak. Bilgisayar okur-yazarlığını arttırmak. Ofis programları ve İnternet kullanımı konularında deneyim kazandırmak.
Dersin İçeriği: Bilişim teknolojilerinde bilgi işlemsel düşünme, problem çözme kavramları ve yaklaşımları, kelime işlem programları, hesaplama/tablo/grafik programları, sunu programları, masaüstü yayıncılık, veritabanı yönetim sistemleri, eğitimde internet kullanımı, güvenli internet kullanımı, bilişim etiği ve telif hakları, bilgisayar ve internetin çocuklar, gençler üzerindeki etkileri.
TURK102 Türk Dili II (Kr:2 AKTS:2)
Dersin Amacı: Türk dilinin özelliklerini, işleyiş kurallarını sezdirmek, örnekleriyle göstermek; Öğrencilerin yazılı ve sözlü metinler aracılığıyla söz varlığını geliştirmek; yazım (imlâ) kurallarına uyma, noktalama işaretlerini yerli yerinde kullanma alışkanlığı kazandırmak; kitap okuma alışkanlığı edindirmek; bilimsel, eleştirel, sorgulayıcı, yorumlayıcı, yaratıcı, yapıcı düşünme alışkanlığı kazandırmak.
Dersin İçeriği: Türk dilinin özelliklerini, işleyiş kurallarını sezdirmek, örnekleriyle göstermek; Öğrencilerin yazılı ve sözlü metinler aracılığıyla söz varlığını geliştirmek; yazım (imlâ) kurallarına uyma, noktalama işaretlerini yerli yerinde kullanma alışkanlığı kazandırmak; kitap okuma alışkanlığı edindirmek; bilimsel, eleştirel, sorgulayıcı, yorumlayıcı, yaratıcı, yapıcı düşünme alışkanlığı kazandırmak. Akademik metinlerin özelliğini anlamak; bilimsel metinlerin biçimsel özellikleri, rapor yazma basamakları, özet oluşturma, bilimsel yazılarda dikkat edilmesi gereken etik ilkeler, akademik metin yazma uygulamaları.
ENG102 English II (Kr:2 AKTS:3)
Dersin Amacı: Öğrencileri, Ortak Avrupa Dil Referans Çerçevesi’ne (CEFR) göre A2 seviyesi için belirlenen hedeflere ulaştırmak.
Dersin İçeriği: Ortak Avrupa Dil Referans Çerçevesi’ne (CEFR) göre A2 seviyesi için belirlenen ders içeriği aşağıda verildiği gibidir: Somut ihtiyaçların karşılanmasını amaçlayan, bilinen günlük ifadeler ve basit cümleleri açık ve yavaş bir şekilde söylenmesi durumunda anlayabilir. Ayrıca, öncelikli alanlar için gerekli dil içeriklerini yine yavaş ve açık bir şekilde söylenmesi koşuluyla anlar.
TAR112 Dünya Tarihine Giriş II (Kr:2 AKTS:3)
Dersin Amacı: Dünya Tarihi yazarlığında kullanılan zaman ve mekâna ait temel kategorilerin öğretilerek, bunların içerik ve fonksiyonlarının sorgulanması; Dünya Tarihinin medeniyetler arası etkileşim süreci olarak kavranabileceğinin gösterilerek, bunun İslam ve Batı/Hıristiyan Medeniyeti arasındaki ilişkiler üzerinden örneklendirilmesi; Geleceğin açık olduğunun fark ettirilmesi.
Dersin İçeriği: Dünya Tarihinde kategoriler; Doğu-Batı (Orient- Occident); Avrupa ve/veya Hıristiyan Dünyası; İslam Dünyası; Uzak Doğu: Çin ve Hint Medeniyetleri; Tarihte medeniyetler arası ilişkiler: İslam-Grek-Roma-Hint Medeniyetleri; başından 19. Yüzyıla kadar ana hatları ile İslam ve Hıristiyan Medeniyetleri arasındaki ilişkiler; 19. Yy., Sömürgecilik ve Batılılaşma; 20. yy. ve medeniyetler arası ilişkilerin geleceği. Medeniyetler Çatışması mı Medeniyetler İttifakı mı?
III. Yarıyıl
BBY201 Derme Oluşturma ve Geliştirme (Kr:3 AKTS:4)
Dersin Amacı: Bu derste öğrenciye, bilgi merkezlerine basılı ve dijital materyal seçimi ve yönetimi konusunda temel bilgi ve becerilerin kazandırılmasını amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Bilgi merkezleri için derme geliştirilmesi ve yönetimi ile ilgili bilgilerin yanı sıra basılı ve elektronik ortamda yer alan bilgi kaynaklarının seçimi ve sağlanması, farklı türlerdeki bilgi merkezlerinin derme geliştirme politikaları ile derme değerlendirme çalışmalarının öğrenilmesi.
BBY203 Bilginin Düzenlenmesine Giriş (Kr:3 AKTS:4)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı; kataloglama konusunda formasyon geliştirmek, öğrencilere kural yorumlama, sınıflama bilgi ve becerileri kazandırmak ve konu ile ilgili terimleri yerleştirmek; kütüphaneler, arşivler, dijital kütüphaneler, web ve sosyal ağ ortamlarında yer alan bilgi ve materyallerin düzenlenmesi için gerekli olan becerilerin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği: Genel olarak bilginin düzenlenmesi; kataloglama ve sınıflama konusunda formasyon geliştirilmesi, kural yorumlama, sınıflama bilgi ve becerileri kazandırılması, evrensel kataloglama ve sınıflama sistemlerine ait kuralların verilmesi.
BBY205 Nadir Eser Kütüphaneleri (Kr:3 AKTS:4)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, günümüzün basılı kaynaklarından çok farklı niteliklere sahip olan nadir eserler hakkında öğrencileri bilgilendirerek, onlara Türkiye ve dünyadaki nadir eser kütüphanelerini tanıtmak ve nadir eserlerin kataloglanması hakkında detaylı bilgi vermektir.
Dersin İçeriği: Bu derste, Türkiye ve dünyadaki nadir eser kütüphaneleri tanıtılmakta, nadir eserlerin kendine has hususiyetleri aktarılmakta ve bu eserlerin kataloglanması uygulamalı bir şekilde öğretilmektedir.
BBY207 Okul Kütüphaneleri (Kr:2 AKTS:4)
Dersin Amacı: Öğrencilerin okul kütüphaneleri ile ilgili işlemleri, hizmetleri ve gelişmeleri hem dünya hem de Türkiye ölçeğinde bilmelerini sağlamak.
Dersin İçeriği: Öğrencilerin anaokulundan üniversiteye kadar eğitim veren tüm kurumların bünyesinde yer alan ve buralarda verilen eğitimin ayrılmaz bir parçası olan okul kütüphaneleri ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmelerine yönelik konulara yer verilmektedir.
BBY209 Bilgisayar Yazılımları (Kr:2 AKTS:2)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, öğrencilere bilişim teknolojileri, bilgisayar programla dilleri ve bilgi hizmetleri alanı için önemli olan bilgisayar yazılımları hakkında uygulamalarla desteklenmiş temel bilgilerin ve yetkinliklerin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği: Bilgisayarın tüm bileşenleri ele alındıktan sonra, bilgi hizmetleri alanına özgü yazılım ve uygulamaların öğrenilmesi. Teorik bilgilerin uygulamalarla pekiştirilmesi sağlanır.
AIIT201 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (Kr:2 AKTS:2)
Dersin Amacı: Mütareke Döneminde Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başlatılan ve topyekûn bir mücadelenin ardından zaferle sonuçlanan Türk İstiklal Mücadelesinin önemi açıklandıktan sonra Türk inkılâbının zorunluluğunu, tarihsel gelişmeler ışığında ortaya koymak. Emperyalizme karşı zafer kazanmış, modernleşen Türkiye’nin uluslararası alandaki güçlü ve saygın konumunu göstermek. Tam bağımsızlık için gerekli ekonomik ve siyasal koşullara dikkat çekmek
Dersin İçeriği: Türk Millî Mücadelesinin zaferle sonuçlanmasının ardından Modern Türkiye’nin doğuşu ve gelişim süreci, iç ve dış boyutları ile incelenir. Cumhuriyet ve devrim, yeni Türk devletinin kurulma aşamaları, kalkınma çabaları siyasal, sosyal ve ekonomik olguları ile birlikte değerlendirilir. Atatürk dönemi ve sonrası gelişmeler ayrıntılı olarak göz önüne alınır.
IV. Yarıyıl
BBY202 Halk ve Çocuk Kütüphaneleri (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, öğrencilere halk ve çocuk kütüphanesi kavramını, tarihçesini, halk ve çocuk kütüphanesi sistemi ve örgütlenmesi, halk ve çocuk kütüphanesinin amaç ve görevlerini, halk ve çocuk kütüphanelerinin yönetimini yönetsel süreçler açısından incelemek ve tanıtmaktır.
Dersin İçeriği: Halk ve çocuk kütüphanelerinin tarihçesi, kavramsal yaklaşımı, gelişimi, amaç-görev ve işlevleri, sistemi, yönetimi, hizmetleri ve temel unsurları
BBY204 Bilginin Düzenlenmesi (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı; kataloglama konusunda formasyon geliştirmek, öğrencilere kural yorumlama, sınıflama bilgi ve becerileri kazandırmak ve konu ile ilgili terimleri yerleştirmek; kütüphaneler, arşivler, dijital kütüphaneler, web ve sosyal ağ ortamlarında yer alan bilgi ve materyallerin düzenlenmesi için gerekli olan becerilerin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği: Dersle ilgili temel kavramlar, çeşitli kataloglamalar ve kuralları ve sınıflama sistemleri.
BBY208 Kamusal Bilgi ve Elektronik Belge Yönetimi (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Kurumsal bilgi ve elektronik belge kavramlarını tanıtma ve elektronik belge yönetim sistemi yöntem ve tekniklerini öğretmek.
Dersin İçeriği: Elektronik belge yönetimi ve program geliştirme, bilgi teknolojileri, bilgi sistemleri ve içerik yönetimi.
BBY210 Bilgi Merkezi Yazılımları (Kr:3 AKTS:3)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, Bilgi-Belge Yönetimi öğrencilerine kütüphanelerde ve bilgi merkezlerinde kullanılan yazılım ve uygulamaların, bunların teknik alt yapılarının ve kullanım alanlarının uygulamalarla desteklenmiş şekilde gerekli temel bilgilerin verilerek ve yetkinliklerin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği: Kütüphane ve bilgi merkezlerinde kullanılan yazılımlar ele alındıktan sonra, bu yazılımları uygulamalı öğrenilmesi. Teorik bilgilerin uygulamalarla pekiştirilmesi sağlanır.
AIIT202 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (Kr:2 AKTS:2)
Dersin Amacı: Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunu, yapılan yenileşme hareketlerini ve sosyo-kültürel alandaki gelişmeleri öğrencilere kavratmak.
Dersin İçeriği: Derste teorik olarak Osmanlı’dan cumhuriyete geçiş dönemi ve cumhuriyet Türkiye’sinde gerçekleştirilen bütün faaliyetler ele alınacaktır.
V. Yarıyıl
BBY301 Üniversite ve Araştırma Kütüphaneleri (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, araştırma kütüphanesi kavramını ve araştırma kütüphanesi türlerini öğrenmek, araştırma kütüphanelerini diğer kütüphane türlerinden ayıran özellikleri irdelemektir.
Dersin İçeriği: Bu dersin içeriği, araştırma kütüphanesi kavramını ve araştırma kütüphanesi türlerini öğrenmek, araştırma kütüphanelerini diğer kütüphane türlerinden ayıran özellikleri irdelemektir.
BBY303 Dosyalama, Raporlama ve Dizinleme (Kr:3 AKTS:4)
Dersin Amacı: İş süreçlerinde üretilen belgelerin dosyalama ve yönetimi ile konuya ilişkin sistemi, kural ve idari düzenlemeleri öğretmek; kurum ve kuruluşlarda iş süreçlerinde üretilen belgelerin dosyalama ve düzenleme sürecini tanımlamak ve uygulama becerisi kazandırmak. Raporlama ve indeksleme süreçleri hakkında teorik ve pratik bilgiler vermek, indeksleme ve sınıflama süreçleri açısından kütüphanecilik ve bilgi bilimi açısından kavramlar arasındaki bağlantıları göstermek.
Dersin İçeriği: Dosyalama ve indeksleme kavramı, indeksleme türleri, indeksleme süreçleri ve uygulama örnekleri, raporlama tanımı, türleri ve uygulamaları.
BBY307 Milli Kütüphaneler (Kr:3 AKTS:4)
Dersin Amacı: Kütüphane ve bilgi merkezlerinde görev yapacak kişilerin önemli bir kütüphane türü olan milli kütüphaneleri, bunların ülke için önemini, görevlerini ve Derleme Yasası ile ilgili konularda bilgilenmelerini sağlama.
Dersin İçeriği: Milli kütüphaneler ve Derleme Yasası ile ilgili temel bilgiler ve bunların uygulanışı. Başka ülkelerdeki milli kütüphaneler ile Türk Milli Kütüphanesi’ni karşılaştırarak bugün içerisinde bulunduğu durumu değerlendirebilme.
BBY309 Araştırma Yöntemleri (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, öğrencilere araştırma, araştırma aşamaları, araştırma etiği ile ilgili bilgiler vermektir.
Dersin İçeriği: Araştırma süreci (problem tanımlama, veri toplama, veri analizi ve sonuçların yorumlanması) incelenecek, başlıca bilimsel araştırma yöntemler (deneysel yöntem, betimsel yöntem, tarihsel yöntem, vb.) incelenecek ve öğrenciler belirli bir konuda araştırma yapmak için gerekli kaynakları bulabileceklerdir. Öğrencilere veri toplama, veri değerlendirme ve rapor yazma teknikleri öğretilecektir.
BBY311 Staj I (Kr:4 AKTS:7 )
Dersin Amacı: Stajın amacı; öğrencilerin Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde aldıkları derslerde edindikleri bilgileri uygulamaya aktarmalarını ve staj yaptıkları bilgi kurumlarındaki uygulamalara bizzat katılarak çalışma yaşamı ile ilgili bilgi kazanmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği: Öğrenciler stajları süresince sorumluluk alma, sorun çözme, takım halinde çalışma, iş disiplini kazanma gibi farklı becerilere de sahip olacaklardır.
VI. Yarıyıl
BBY302 Yayıncılık ve Editörlük (Kr:3 AKTS:4)
Dersin Amacı: Bu ders, bilgi ve belge yönetimi bölümündeki öğrencilere yayıncılık ve editörlük alanında temel bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, yayın süreci, editoryal ilkeler, metin düzenleme, yayın etiği ve dijital yayıncılıkla ilgili konularda kapsamlı bir eğitim alacak, sektörel uygulamalar hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
Dersin İçeriği: Bu derste, Türkiye ve dünyadaki yayınevleri tanıtılarak telif hakkı alma, kitap seçme gibi yayıncılığın temel meseleleri ele alınacaktır. Öğrenciler, podcast üretimi, editoryal ilkeler, metin düzenleme ve yayın etiği konularında da bilgi edineceklerdir. Ayrıca dijital yayıncılık, dergi ve kitap yayıncılığı üzerine teorik ve uygulamalı çalışmalar yapılacaktır.
BBY304 Bilgi Merkezlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği (Kr:3 AKTS:4)
Dersin Amacı: Bu ders, iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki temel kavramları, iş güvenliği kültürünü, ramak kala, risk, tehlike, koruma vb. kavramları; bilgi merkezi çalışanlarını bekleyen fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal riskleri; buralardaki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve işyerindeki uygulamalar gibi konularını içerir.
Dersin İçeriği: İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiler ve bunların kütüphanelerde uygulanışı
BBY306 Veri Tabanı Yönetimi (Kr:3 AKTS:4)
Dersin Amacı: Bu derste öğrencilerin standartlar ve teknolojilere dayalı veri tabanı modelleme yeteneğine ve yönetimine sahip olmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Sistemlerine Giriş, Veri Tabanı Tasarımı, Normalizasyon Kuralları, Veri ve Veri Tipleri, SQL Sorgulama Dilinin Gelişimi, SQL Sorgulama Dilinin Grammar Yapısı, SQL ile Seçme Sorguları, Gruplama ve Filtreleme İşlemleri, Insert, Update ve Delete İşlemleri, Alt Sorgu Yapıları, SQL Kullanarak Birden Fazla Tablo ile Aynı Anda Çalışma, Join Kavramı, Görünümler, Fonksiyonlar, SQL de saklı Prosedürler ve Tetikleyiciler ve Veri Tabanı Güvenliği konuları anlatılacaktır.
BBY308 Arşiv Yönetimi (Kr:3 AKTS:4)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı arşiv yönetimi disiplininin yöntem ve tekniklerini öğretmek; kurum ve kuruluşlar için Elektronik Belge Yönetim Sistemleri (e-BYS) tasarlama ve yürütme becerisi kazandırmaktır.
Dersin İçeriği: Dijitalleştirme ve e-Arşiv, e-Devlet, e- Arşiv yönetimi, Belge Yönetimi ve Elektronik Belge Yönetimi alanlarındaki standartlar ve projeler, e-Arşiv proje planlama.
BBY310 Süreli Yayınlar (Kr:3 AKTS:4)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, öğrencilere süreli yayın ve seri yayın kavramlarını tanıtmak, bilgi merkezlerinde süreli yayınların denetimi, teknik ve okuyucu hizmetleri bağlamında elektronik ve basılı dergilerin işlemleri, iş birlikleri ile açık arşivler hakkında bilgi edinmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriği: Bilgi merkezlerinde elektronik ve basılı dergilerin işlemleri ve iş birlikleri ile açık arşivler hakkında bilgi edinmek.
VII. Yarıyıl
BBY401 Büyük Veri ve Yapay Zekâ Uygulamaları (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, büyük veri ve yapay zekâ kavramlarını ve esaslarını tanıtmak ve gerçek hayatta karşılaşılan yapay zekâ uygulamalarını incelemektir.
Dersin İçeriği: Bu dersin içeriğini; büyük veri ve yapay zekâ ile ilgili kavramlar başta olmak üzere yapay zekânın ortaya çıkışı ve gelişimi, türleri (makine öğrenmesi, derin öğrenme vb.) ve sektörel uygulama alanları oluşturmaktadır.
BBY403 Belge Yönetimi Standartları (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı kamu kurumlarında elektronik belge yönetimi ve Elektronik Belge Yönetim Sistemleri (EBYS), EBYS’lerin kullanımı/özellikleri, EBYS sistem kriterleri, üst veri elementleri, Ulusal ve Uluslararası Elektronik Belge Yönetim Sistemi Standartları ve EBYS’lerin tasarımı, elektronik belgelerin güvenliği ve mevzuat hakkında bilgi vermek ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi Standartlarını detaylı bir biçimde incelemektir.
Dersin İçeriği: Ders içeriğini; kamu kurumlarında elektronik belge yönetimi ve Elektronik Belge Yönetim Sistemleri (EBYS), EBYS’lerin kullanımı/özellikleri, EBYS sistem kriterleri, üst veri elementleri, Ulusal ve Uluslararası Belge Yönetim Sistemi Standartları oluşturmaktadır.
İNG405 Mesleki İngilizce I (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Mesleki İngilizce dersi, bilgi ve belge yönetimi alanındaki mesleki terimlerin doğru ve etkili bir biçimde kullanılmasını öğretmeyi amaçlar.
Dersin İçeriği: Bu derste, bilgi ve belge yönetimi alanındaki mesleki terimler kütüphanecilik ve arşivcilik literatüründen seçilmiş makaleler üzerinden bu alana mahsus kavram sözlüklerinden istifade edilerek öğretilecektir.
BBY407 Staj II (Kr:4 AKTS:5)
Dersin Amacı: Stajın amacı; öğrencilerin Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde aldıkları derslerde edindikleri bilgileri uygulamaya aktarmalarını ve staj yaptıkları bilgi kurumlarındaki uygulamalara bizzat katılarak çalışma yaşamı ile ilgili bilgi kazanmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği: Öğrenciler stajları süresince sorumluluk alma, sorun çözme, takım halinde çalışma, iş disiplini kazanma gibi farklı becerilere de sahip olacaklardır.
SEÇMELİ DERSLER
III. Yarıyıl
OTA231 Osmanlıca Kütüphanecilik Metinleri I (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Osmanlı devrine ait kütüphanecilikle ilgili metinlerin okunup tahlil edildiği bu ders, öğrencilerin tarihsel metinleri anlama ve analiz etme becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği: Bu derste, Osmanlı devrine ait kütüphanecilikle ilgili metinler okunarak tahlil edilecek ve her bir metin günümüz Türkçesi ile ifade edilecektir. Bu içerik kapsamında, tarihî kütüphane uygulamaları, kataloglama, kitap bakımı ve kütüphanecilerin görevleri gibi konular incelenecektir.
BBY221 Kültür Tarihi ve Okuma Kültürü (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Kültür, kültürel miras, sözlü, yazılı ve dijital kültür kavramlarının öğrenilmesi, bu kavramların okuma kültürü ile ilişkisinin kurulması ve kütüphaneciliğin okuma kültürü açısından öneminin kavranması.
Dersin İçeriği: Kültür, kültürün özellikleri ve öğeleri, kültürel miras, sözlü kültür, yazılı kültür, dijital kültür, okuma alışkanlığı, okuma kültürü, okuma kültürü ve okuma kültürünün gelişimine etki eden faktörler, okuma kültürünün gelişim basamakları, okuma kültürü ve kütüphaneler.
BBY227 İletişim ve Toplum (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı öğrencilerin, toplumsal yapı, toplum ve iletişim kavramları, toplumsal iletişim, iletişim süreçleri ve türleri, toplumsal değişim, kitle iletişimi ve kitle iletişim araçları gibi konularda temel düzeyde bilgilenmelerini sağlamak, söz konusu kavramların kütüphane kurumu ve bilgi hizmetlerine yansımalarını ele almaktır. Böyle bir irdelemenin başlıca amacı; kütüphane kurumunun iletişim olgusu içindeki kavramsal/kuramsal yerini ve iletişim sürecindeki işlevini ortaya koymaktır.
Dersin İçeriği: Bu derste iletişim ve toplum konusunun temel kavramları, iletişim, iletişim türleri, iletişim ilkeleri, örgütsel iletişim, iletişim kuramları, bireysel ve grup iletişimi, iletişimi engelleyen bireysel ve çevresel koşullar, kitle iletişimi, kamuoyu ve toplumsal iletişim, medya kavramı ve günümüzde medya, iletişim ve kütüphane ilişkisi, kütüphane kurumu ve kütüphane kurumunun iletişim olgusu içindeki kavramsal/kuramsal yeri konuları işlenmektedir.
IV. Yarıyıl
BBY228 Meslek Etiği (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Öğrencilerin, toplum ve iletişim kavramları, toplumsal iletişim, iletişim süreçleri ve türleri, toplumsal değişim, kitle iletişimi ve kitle iletişim araçları; etik, ahlâk, meslek etiği, meslek ahlâkı gibi konularda temel düzeyde bilgilenmelerini sağlamaktır. Söz konusu kavramların kütüphane kurumu ve bilgi hizmetlerine yansımalarına ilişkin olabildiğince geniş biçimde bilgi edinmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriği: Meslek etiği, etik, ahlak kavramları; etik normlar, söz konusu kavramların kütüphane kurumu ve bilgi hizmetlerine yansımaları
BBY230 Bilgi Merkezlerinde Halkla İlişkiler (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Kütüphane ve bilgi merkezlerinde görev yapacak kişilerin kurumlarının ilgili çevreleriyle olumlu ilişkiler kurmasını sağlama, etkin ve verimli bir iletişim/etkileşim ortamı yaratma ve hedef kitleye ulaşma yöntemlerini uygulayarak onların bu kurumlara karşı olumlu tutum ve davranışlar geliştirmeleri sağlama yöntemlerini öğrenme.
Dersin İçeriği: Halkla ilişkiler ile ilgili temel bilgiler ve bunların kütüphanelerde uygulanışı
VI. Yarıyıl
BBY332 Yazma Eserler (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, öğrencilere yazma eserlerin kataloglanması konusunu uygulamalı bir şekilde öğreterek bu alanda bilgi ve beceri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği: Bu derste Osmanlı dönemi yazma eserleri, fiziksel ve sanatsal özelliklerinden içerdikleri kayıtlara kadar yaklaşık 50 başlık altında kataloglanmaktadır.
VII. Yarıyıl
BBY431 Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Pazarlama biliminin kavram ve özellikleri ile pazarlama karmasını açıklamak ve kütüphanecilik alanında pazarlama ilkelerinin uygulanışı konusuna yönelik bakış açıları geliştirmektir.
Dersin İçeriği: Derste pazarlama kavram ve tanımları, pazarlama stratejisi, pazarlama yönetimi, pazarlama karması, mamul (ürün), dağıtım, fiyat, pazarlama iletişimi, pazar araştırması, pazarlama araştırması, hizmet kavramı, tanımı ve özellikleri, kütüphaneler için pazarlama çalışmaları, kütüphane hizmetleri pazarlaması, bilgi pazarlaması, kullanıcı grupları ve hedef pazar seçimi, kütüphanelerde pazarlama araştırması konuları işlenmektedir.
YABANCI DİL DERSLERİ
VII. Yarıyıl
SPA211 Spanish I (Kr:3 AKTS:5)
Dersin Amacı: Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveriş konuları.
Dersin İçeriği: Dersin genel amacı öğrencilere Avrupa Ortak Dil Çerçevesi ’ne göre A1 seviyesinde iletişim kurmalarına yardımcı olacak temel İspanyolca dil becerilerini kazandırmaktır.